Tematikus könyvajánlók

Aktuális ajánló

Könyvpatika

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára az intézmény Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjával közösen könyvek különleges válogatását hozta létre.

Az első válogatásban mindannyiunk egyik legnagyobb erőforrásával az idővel és annak hatékony,személyes és mély megélésével foglalkozunk.

Az itt kiállított könyvek bármely beiratkozott olvasó számára kölcsönözhetők.

Korábbi évek ajánlói

Minden évben, meghatározott téma alapján könyvajánló-sorozatot állítunk össze népszerű és szórakoztató irodalmi gyűjteményünkből.

Az ajánlókba 500-1000 dokumentum kerül, melyeket előre meghatározott szakaszokban helyezünk a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár előcsarnokában felállított polcokra. Az év végén a könyvek visszakerülnek állandó gyűjteményi helyükre.

Az itt kiállított könyvek bármely beiratkozott olvasó számára kölcsönözhetők. 

Színlapsztori

„Egy könyvet keresek, nem tudom a címét, sem a szerzőjét, de a borító piros volt.” Ez, a minden könyvtáros által már legalább egyszer hallott mondat adta az ötletet a legújabb könyvajánlóhoz, melyben a borító - egészen pontosan a gerinc - színe alapján válogatunk olvasnivalót. A színes ajánlóba kéthavonta kerülnek új könyvek. 

Cikk az ajánlóról >>

 

500 könyvvel a Föld körül (2018)

A Jules Verne, 80 nap alatt a Föld körül című műve által ihletett válogatás, mellyel egy Föld körüli utazásra invitáltuk olvasóinkat. A havonta 50 könyvet tartalmazó ajánlóban egy-egy földrajzi térséghez, országhoz vagy városhoz kötődő munkák találhatók. A kiválasztott könyvek egy erre létherohozott Historypin oldalon térkép alapján is böngészhetők.

Térkép-alapú böngészés a Historypin oldalon >>

Cikk az Egyetemi Életben >>

 

Hónapról-hónapra (2017)

A hónapok jeles napjaihoz, évfodulóihoz egyéb kulturális aspektusaihoz kapcsolódó könyvek válogatása.

 

 

 

100 év a polcokon (2016)

100 ev logoA DEENK 100 évfodulója alkalmából készített ajánló, melybe az 1916-2016 közötti évszázad egyes évtizedeit bemutató dokumentumok kerültek.

Évtizedek szerint összeállított lista >>

Cikk az Egyetemi Életben>>

 

DEENK Nagy Olvasási Kihívás (2015)

Az első az ilyen könyvajánlók sorában. A Nagy olvasási kíhívás elnevezésű internetes akcióhoz csatlakozva vállaltuk, hogy a kezdeményezésben megadott 50 szemponthoz könyajánlókat készítünk.

A 2015-ös kihívás témái szerinti válogatás >>

Cikk az Egyetemi életben >>

Frissítés dátuma: 2020.01.17.