Kiállítások

 

2019

Zbigniew Herbert- plakátkiállítás

  

 Időpont: 2019. március 27. 13.45

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK, Lengyel Intézet DE BTK

Zbigniew Herbert (Lwów, 1924 – Varsó, 1998) lengyel költő, esszéista, drámaíró, rádiójáték-író és moralista. Az idézeteket illusztráló plakátok Krzysztof Ducki, Magyarországon élő lengyel származású grafikusművész alkotásai, a versidézeteket Csordás Gábor, Körner Gábor és Nagy László fordították.

Debrecentől Párizsig- Alkotói pályák Debrecen és a francia kultúra vonzásában

  

 Időpont: 2019. április 9, 10.30

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK, DE Francia Tanszék

A megnyitó ünnepségen díszvendégként a francia nagykövet asszony is részt vesz.

Kiállításunkkal olyan debreceni kötődésű művészek előtt tisztelgünk,
akik városunk és nemzetünk hírnevét elvitték Franciaországba,és alkotó munkásságukkal öregbítették azt.
Bemutatjuk a zene, az irodalom és a képzőművészet néhány kiemelkedő
alakjának életművét, és ízelítőt adunk alkotásaikból.

Divatfotó kiállítás

  

 Időpont: 2019. május 6.- május 10.

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK, Alliance Française Alapítvány

Május 6-án (hétfőn) délben nyílik meg a párizsi Alliance Française Alapítvány nemzetközi divatfotó pályázatának anyagából készített kiállítás, mely május 10-ig látogatható. A 47 kiállított fotó egytől egyig egyedi: van köztük kifinomult, ugyanakkor meghökkentő is. Különlegességük, hogy amatőr fotósok készítették őket. Ha érdeklődsz a divat iránt, és szeretnél nem mindennapi képekkel találkozni, Neked is itt a helyed! A helyszín a Debreceni Egyetem Élettudományi könyvtára. Mi már izgatottan várjuk, gyere és nézd meg Te is!

NJSZT50 vándorkiállítás

  

 Időpont: 2019. május 22.

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK, Neumann Társaság

Szeged, Budapest, Kiskőrös és Eger után májusban a DEENK-be vándorol a Neumann Társaság első fél évszázadát bemutató kiállítás (címe: NJSZT50 vándorkiállítás).

Az eseményt megnyitja Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója, továbbá köszöntőt mond Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgatója és Dr. Fazekas Attila, a DE IK oktatási dékánhelyettese és az NJSZT megyei szervezet képviselője. A tárlat egy hónapig lesz megtekinthető, amelyet a Könyvtár mellett a DE Informatikai Kara is támogat.

 

 

2018

Hankiss 125 - emlékkiállítás

hankiss125 plakat   

 Időpont: 2018. szeptember 28. - október 10.

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK, DE Francia Tanszék

Életéhez, munkásságához méltó esemény keretében emlékezett meg a 125 éve született Hankiss János professzorról a Francia Tanszék és a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. Egy kiállítás és a vele egybekötött konferencia keretében mutattuk be e kivételes embert: a Francia Tanszék egykori vezetőjét, a Debreceni Nyári Egyetem egyik alapítóját, az irodalom és zenetudományok szakértőjét, a kultúrdiplomatát, aki előbb a BTK dékánja, majd az 1944/45-ös csonka tanévben az egyetem rektora is volt. A több helyszínen zajló program részeként egy kiállítást szerveztünk, ahol a nagy nevű professzor életét és munkásságát bemutató tablók mellett könyvei és számos, személyéhez kapcsolható irat volt látható.

"Törhetetlen hittel..." Kiállítás Gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszterről

  

 Időpont: 2018. május 15-21.

Helyszín: Debreceni Egyetem, Főépület, II. emeleti kerengő

Szervezők: DEENK, Debreceni Egyetem Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ

’Törhetetlen hittel…’ című kiállítással állított emléket a Horthy-korszak kiemelkedő kultuszminiszterének, gróf Klebelsberg Kunonak, a DEENK és a Debreceni Egyetem Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ. Az MNM Történeti Fényképtárából és a Debreceni Egyetem elektronikus Archívumából származó képek betekintést engedtek a politikus életébe, az oktatás és kultúra területén nyújtott kiemelkedő munkájába.

Irodalmi díjak, francia művek, magyar fordítások

frankofon meghivo   

 Időpont: 2018. április 10.

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK, DE Francia Tanszék

A  Goncourt-díj  (Prix  de  Goncourt ) a legismertebb és legrangosabb francia irodalmi díj, melyet 1903 óta az év „legjobb és legképzeletbelibb pózai művének” ítél oda az Edmond de Goncourt író által alapított Goncourt Akadémia. A díj átadása jelenti minden év novemberében a francia irodalmi élet csúcspontját. A DE Francia Tanszéke által szervezett "Frankofon hét" című programsorozat részeként egy 62 könyvből álló válogatást állítottunk ki a rangos díjat elnyert szerzők munkáiból. A dokumentumok a DEENK gyűjteményéből származtak.


2017

Kovács Máté emlékkiállítás

kovacs mate meghivo   

 Időpont: 2017. október 16-30.

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK, Hajdú-Bihar Megyei Levéltár, a hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Kovács Máté 1949 és 1956 között állt a Debreceni Egyetem könyvtárának élén. Vezetésének hét esztendeje alatt a könyvtárban dolgozók száma megduplázódott, a könyvállomány háromszorosára nőtt, s elérte a milliós nagyságrendet. Munkatársai nemcsak főnöküknek, hanem mesterüknek is tekintették. 2017-ben a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtára adott helyet a  hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár 12 tablóból álló vándorkiállításának, mellyel a város híres szülöttjének, a tudós könyvtárosnak és intézményünk egykori vezetőjének állítottunk emléket. 

Kiegyezés 150

kiegyezes150 fejlec   

 Időpont: 2017. szeptember 15-18.

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK

A kiegyezés 150. évfordulójáról egy a Kulturális Örökség Napjai (European Heritage Days) programsorozathoz kapcsoló tematikus kiállítás keretében emlékeztünk meg. Az A/1 méretű posztereken viszonylag rövid ismertető szövegek és illusztrációk segítségével dolgoztuk fel a kiegyezéssel kapcsolatos ismereteket: A kiegyezéshez vezető út; A kiegyezés; Koronázás;  Kiegyezés alulnézetből, valamint A kiegyezés hatásai címmel. A tablókat vitrinekben elhelyezett dokumentumok egészítették ki és egy a témát érintő könyvajánlót is készítetünk. 

Naturalism in Hungary

Naturalism borito   

 Időpont: 2017. június 8-9.

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK, DE Francia Tanszék, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék

A DE Francia Tanszék által szervezett "Zola, Mirbeau and Naturalism" című nemzetközi konferenciához kapcsolódva egy dokumentum válogatást állítottunk össze a magyar naturalista irodalom képviselőiből. A kiállított, zömmel 1950 előtti kiadású könyvek a DEENK gyűjteményéből származtak, melyeket nyitott polcon helyeztük el.

1956 - vándorkiállítás

  

 Időpont: 2017. március 1-13.

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK, DE Germanisztikai Intézet, Osztrák-Magyar Európaiskola és az Osztrák Kulturális Fórum Budapest

Az Osztrák-Magyar Európaiskola 7. és 8. osztályos diákjai az Osztrák Kulturális Fórum kezdeményezésére projektmunkában vettek részt az "1956 – 2016, 60 éve volt a magyarországi forradalom" témában. 2016 elején a diákok kutatómunkát végeztek a német, magyar és történelem órák keretében, eltöltöttek egy napot a Nagy Imre Emlékházban, megnézték Nagy Imre egykori lakását, felkeresték az 1956-os események egyes helyszíneit, és interjút készítettek szemtanúkkal, saját hozzátartozóikkal, ismerősökkel a forradalmi eseményekről. A rajzórák keretében bannereket és egy plakátot készítettek, illetve egy portrét Nagy Imréről, amelyet üdítős palackok kupakjaiból állítottak össze. Eredményeiket ebben a kiállításban, illetve egy blogban is közreadták. 


2016

100 év tükrében - Kötetbemutató és kiállítás

  

 Időpont: 2016. szeptember 30.

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK

A Debreceni Egyetem könyvtára alapításának 100. évfordulójára szervezett programsorozat részeként került sor a "100 év tükre" című kötet bemutatójára. A kötet a könyvtár egy évszázadának fejlődését, gyűjteményének építését, épületei történetének legfontotsabb állomásait villantja fel és bepillantást enged a jövőre irányuló tervekbe is.  A kötet anyagát egy roll-up molinókból készített kiállítás formájában megtekinthette a nagyközönség: az molinók a könyv egyes fejezeteinek tartalmát foglalták össze.


2015

Galaxis vagy sziget? Könyvek egykor és ma

galaxis vagy sziget plakat   

 Időpont: 2015. november 20-30.

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK, MTA DAB Irodalomtudományi Munkabizottság

A "Galaxis vagy sziget? Könyvek egykor és ma" című tudományos konferenciához kapcsolódó kiállítás öt tablón keresztül mesélt a könyv történetéről. A "Könyvkötés művészete" című tabló a könyv különböző típusainak technikai elkészítésének történetét ismertette az ókortól napjainkig. A "Debrecen, a nyomdászváros" című tabló a debreceni nyomdászat történetét foglalta össze, s külön tablót szenteltünk a debreceni színes pegamenkötés bemutatásának. A könyv hatalmáról és sorsáról szólt a "Tiltott téka - könyvek béklyóban" című tabló, de nem feledkeztünk el a könyv legújabb, modern formájának, az elektronikus könyvnek a bemutatásáról sem. A tablókat tárlókba helyezett könyvkötő-eszközök, valamint gyűjteményünkből származó ritka és értékes dokumentumok egészítették ki.

Wiener Fotografien Walzer

walzer plakat   

 Időpont: 2015. március 9-27.

Helyszín: DEENK Ausztria Gyűjtemény

Szervezők: DEENK

Fotókiállítás az 1860-as, 70-es évek bécsi műtermi fotóiból.


2014

Csataképek, életképek, emlékképek 1914-1918

csatakepek borito   

Időpont: 2014. november 13-30.

Helyszín: DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár

Szervezők: DEENK, MTA DAB Irodalomtudományi Munkabizottság

A "Csataképek, életképek, emlékképek 1914-1918" című multidiszciplináris konferenciához kapcsolódó kiállítást a konferencia alapvető célkitűzéseihez híven a háború kevésbé ismert aspektusaira koncentrált. A koncepció szerint olyan témákat mutatott be, melyek viszonylag ritka és/vagy marginális szerepet kapnak a háborúval kapcsolatos reprezentációkban. A kapcsolódó kiállítás anyagát elsősorban ismeretterjesztő céllal állítottuk össze, azzal a kimondott szándékkal, hogy a lehető legszélesebb körű célközönséget tudjuk megszólítani. A feldolgozott témákat egy-egy 100*200 méretű paravánon jelenítettünk meg. A paravánok szöveges blokkok és képek kombinációjából álltak, s a konferenciához készített arculat stílusát követték. 

Frissítés dátuma: 2021.05.19.